بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده

بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده

بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده

واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، امری ضروری است که با تضییع روز افزون حقوق زنان در خانواده باید به آن پرداخت. متاسفانه با تصوری که در جوامع ایرانی وجود دارد و فکر می کنند که تمامی حقوق در خانواده برای مردان وضع شده است، باید بگوییم حق حبس زوجه، یکی از مهمترین حقوق بانوان ایرانی در خانواده ها می باشد. در ادامه قصد داریم ضمن آشنایی با تعریف این اصطلاح مهم حقوقی، با موارد استفاده ی از آن و اسقاط آن نیز آشنا شویم. پس با یکی دیگر از مجموعه مقالات موسسه حقوقی وکلای تلفنی، همراه ما باشید.

 

هزینه مشاوره حقوقی

منظور از حق حبس چیست؟

اولین سوالی که در مسیر واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده باید به آن بپردازیم، پاسخ سوال فوق الذکر است. معمولا حق حبس را در معاملاتی نظیر بیع می شناسیم. اما باید بدانیم که در حقوق خانواده نیز این نهاد حقوقی متصور است. به طور کلی در عقود معوض، هر کدام از طرفین می توانند تا زمان ایفای تعهد از جانب طرف مقابل، از ایفای تعهد خود بپرهیزند. در حقوق خانواده نیز، به حق حبس زوجه در ماده ی 1085 قانون مدنی اشاره شده است. با استناد به این ماده، هنگامی که مهریه ی زوجه حال باشد، وی می تواند تا زمانی که مهریه به او پرداخت نشده است، از انجام وظایف همسری خودداری نماید. این امتناع از انجام وظایف مذکور، منجر به ناشزه شدن وی و عدم پرداخت نفقه نخواهد شد. حال که با تعریف حق حبس زوجه آشنا شدیم، باید در ادامه ی واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، به مصادیق آن نیز بپردازیم.

در چه مواردی می توان از حق حبس استفاده کرد؟

قدم بعدی در واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، بررسی موارد و شرایط استفاده از حق حبس زوجه است. برای استفاده از این حق، وجود شرایط زیر لازم است:

  • مهریه باید حال باشد. این عبارت به این معناست که اگر پرداخت مهریه، به انجام کاری مثلا تولد اولین فرزند، مشروط شده باشد یا پرداخت مهریه، موجل باشد، زوجه نمی تواند تا زمان رسیدن موعد مذکور، حق حبس خود را اعمال نماید. به علاوه ذکر این نکته نیز ضروری است که حق حبس زوجه تنها در مهریه‌های عندالمطالبه مطرح می شود و در مهریه های عندالاستطاعه موضوعیت ندارد.
  • همچنین بر اساس مفهوم مخالف ماده 1086 قانون مدنی، برای اینکه زوجه بتواند از حق حبس خود استفاده کند، نباید حتی یک بار قبل از گرفتن مهریه، از شوهر خود تمکین (خاص) کرده باشد.

واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، مسئله مهمی است که می‌توانید برای اطلاعات بیشتر با مشاوران ما، مشاوره حقوقی داشته باشید.

 

حق حبس زوجه

در چه صورت حق حبس ساقط می شود؟

سوالی مهمی که در واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، باید به آن پاسخ داده شود، این است که حق حبس زوجه، در چه شرایطی ساقط می شود؟ در ادامه قصد داریم به شرایط اسقاط حق حبس زوجه اشاره داشته باشیم. از جمله این موارد می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • اولین موردی که منجر به اسقاط حق حبس زوجه می شود، اسقاط این حق ضمن قرارداد مربوطه است.
  • دومین موردی که بسیار مهم است این است که طرفین برای پرداخت مهریه، موعدی را مقرر کرده باشد. در این صورت نیز استفاده از حق حبس زوجه غیرممکن خواهد شد. چرا که وی قبول کرده است از حق حبس خود استفاده نکند. همچنین همانطور که گفته شد، حق حبس غالبا در مهریه عندالمطالبه مصداق خواهد داشت.
  • نکته ی دیگری که منجر به اسقاط این حق خواهد شد، این است که زن با اختیار خود، قبل از دریافت مهریه، وظایف زناشویی (تمکین خاص) خود را انجام دهد.

آیا در ازدواج دوم هم می توان از حق حبس استفاده کرد؟

مسئله ای که ممکن است ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد، این است که آیا زن می تواند در ازدواج دوم خود نیز از حق حبس استفاده کند؟ منظور از ازدواج دوم، ازدواج مجدد است. همانطور که در واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، گفته شد، استفاده از حق زوجه شرایطی دارد که این شرایط در موارد 1085 و 1086 قانون مدنی عنوان شده است که با آنها آشنا شدیم. در نتیجه باید بگوییم که ازدواج دوم زوجه مانعی برای استفاده از حق حبس زوجه در ازدواج دوم نیست. به عنوان مثال اگر زوجه، در ازدواج قبلی خود حق حبس خود را استفاده کرده باشد و جدا شده باشد، از آنجایی که ازدواج مجدد، یک ازدواج جدید با احکام منحصر به فرد خود می باشد، می تواند از حق حبس نیز در این ازدواج استفاده کند. برای کسب اطلاعات بیشتر بهتر است با وکلای ما، مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان داشته باشید.

 

ارتباط در واتس اپ

مشاوره حقوقی فوری در مورد حق حبس زوجه

آخرین موضوعی که در واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده، به آن خواهیم پرداخت، اهمیت مشاوره با یک وکیل مجرب در پرونده های مربوط به حق حبس زوجه است. همانطور که می دانید، این دعاوی، در حیطه ی حقوق خانواده مطرح می شوند. کانون خانواده از چنان اهمیتی برخوردار است که قانونگذار، محدودیت ها و قوانین بسیاری را در این حیطه وضع کرده است. از طرفی حفظ کانون خانواده بسیار مهم است. به علاوه به علت عدم آموزش درست در جامعه، بسیاری از افراد، نسبت به حقوق خود آگاهی ندارند. موسسه حقوقی وکلای تلفنی، به منظور دسترسی همگانی و آسان تمامی شهروندان به خدمات حقوقی، امکان مشاوره حقوقی تلفنی را برای شما عزیزان فراهم کرده است. شما می توانید از این طریق با بهترین وکیل خانواده مشاوره داشته باشید تا در دادگاه خانواده به پرونده ی شما رسیدگی شود.

 

لزوم مشاوره حقوقی قبل ازدواج 
مشاوره حقوقی ازدواج 
وکیل خانواده 
مشاوره حقوقی خانواده 
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

علوی

من زهرا علوی هستم از مشهد و سال‌هاست در حوزه مطالعات فقه خانواده مشغول تحقیق و تدریس هستم و در این سال‌ها بارها با مسئله حق حبس زوجه از منظر فقهی و حقوقی برخورد داشته‌ام و آنچه همواره برایم جذاب بوده هماهنگی کامل این نهاد با مبانی فقه امامیه و مواد قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران است در فقه شیعه به تصریح فقهایی چون محقق حلی در شرایع الاسلام و علامه حلی در قواعد الاحکام و شهید اول در لمعه الدمشقیه این حق به زن داده شده که در صورت عدم دریافت مهر می‌تواند از تمکین خاص امتناع ورزد و این امتناع نه تنها خروج از طاعت محسوب نمی‌شود بلکه به استناد قاعده تسلیط و اصل استصحاب مورد حمایت شرع قرار دارد زیرا مالکیت زن بر مهر از لحظه عقد محقق می‌شود و تا زمانی که آن را قبض نکرده الزام به انجام وظایف زوجیتی بر او وارد نیست ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی ایران نیز به وضوح بر همین مبنا نوشته شده است که زوجه می‌تواند تا مهریه به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع نماید مشروط بر اینکه مهریه حال باشد و این شرط نیز در غالب ازدواج‌ها که مهر حال ذکر می‌شود صادق است در بسیاری از پرونده‌های خانواده که مورد بررسی من قرار گرفته‌اند مشاهده شده زنانی که از این حق آگاه نبوده‌اند دچار فشارهای روانی یا تضییع حقوق مالی شده‌اند در حالی که با یک مشاوره حقوقی دقیق و وکالت آگاهانه از سوی وکیل پایه یک دادگستری می‌توانستند از این حق مشروع خود به شکلی قانونی و محترمانه دفاع کنند و در همین زمینه مطالعه مقاله‌ای علمی و دقیق در سایت وکیل‌تل با عنوان بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده برای من بسیار ارزشمند بود چرا که نویسنده با رعایت اصول تحلیل فقهی و حقوقی و همچنین زبان قابل فهم برای عموم به تشریح ارکان و آثار این نهاد پرداخته بود و همچنین شرایط سقوط این حق و نحوه استناد عملی به آن در دادگاه‌های خانواده را به‌خوبی تبیین کرده بود در همان مقاله امکان استفاده از مشاوره حقوقی تلفنی نیز فراهم بود و بسیاری از مراجعات زنان در جلسات مشاوره من بعد از تماس با وکیل باسواد معرفی‌شده در این سامانه صورت گرفته که موجب جلوگیری از تشدید اختلافات خانوادگی شده است آنچه باید در بحث فقهی حق حبس زوجه همواره مد نظر قرار گیرد رعایت توازن بین حقوق زوجین است و این حق دقیقاً در نقطه‌ای ایستاده که هم از زن حمایت می‌کند و هم از سوءاستفاده یا تأخیر عمدی در تمکین جلوگیری می‌نماید و همین تعادل است که آن را از یک حق مطلق یا ابزار فشار خارج کرده و به یک حق حکیمانه بدل می‌سازد و آن‌گاه که یک زن با کمک وکیل با تجربه در مقام احقاق آن برآید نه تنها قانون بلکه شرع نیز از او حمایت می‌کند و این همان نقطه‌ای است که وکالت در آن از یک ابزار قانونی به یک مأموریت اخلاقی ارتقاء می‌یابد بنابراین توصیه من به تمام بانوان این است که پیش از هر اقدامی در حوزه زندگی زناشویی از یک مشاوره حقوقی تخصصی در خصوص حق حبس و سایر حقوق قانونی و شرعی خود بهره بگیرند و در صورت لزوم با انتخاب وکیل پایه یک دادگستری مسیر طرح یا دفاع از حقوق خویش را با دقت و شرافت طی کنند همان‌طور که فقها فرموده‌اند فقه نه برای کشمکش بلکه برای تبیین مرزهای عدالت نازل شده است


احمدی

من فرزانه احمدی هستم از شهر سمنان و وقتی برای اولین بار در حدیثی از امام صادق علیه‌السلام خواندم که مهریه هدیه‌ای الهی برای حفظ احترام زن است بیشتر از همیشه احساس کردم که حق حبس فقط یک ماده قانونی نیست بلکه مصداقی روشن از عدالت شرع و پاسداشت کرامت زن در اسلام است و بعد از ازدواجم که همسرم با وجود عقد رسمی در پرداخت مهریه تعلل کرد و از من خواست تا زندگی مشترک را آغاز کنیم با اینکه قلباً آمادگی داشتم اما وجدانم و ایمانم اجازه نداد وارد مسیری شوم که در آن حقوقم نادیده گرفته شود و همان شب به سراغ قرآن رفتم و آیه ۴ سوره نساء را خواندم که خداوند می‌فرماید و آتوا النساء صدقاتهن نحلة یعنی مهریه را با طیب خاطر به زنان بپردازید و این جمله برای من حکم سندی الهی را داشت که اگر مهریه پرداخت نشود زن حق دارد که در برابر این بی‌توجهی از تمکین خودداری کند پس برای اینکه مطمئن شوم قانون کشورم نیز همسو با این فرمان آسمانی است شروع به تحقیق کردم تا این‌که در سایت وکیل‌تل به مقاله‌ای برخوردم با عنوان بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده که در آن با استناد به ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی و همچنین تفسیر فقهای بزرگ مانند صاحب جواهر و شیخ انصاری به‌وضوح شرح داده شده بود که زن حق دارد تا قبل از دریافت مهریه از ایفای وظایف زناشویی خودداری کند و حتی نوشته شده بود که این حق نه تنها شرعی بلکه عقلی نیز هست و مطابق با قاعده الناس مسلطون علی اموالهم و منافعهم و من همان‌جا تصمیم گرفتم از طریق مشاوره حقوقی تلفنی که سایت وکیل‌تل فراهم کرده بود با یک وکیل پایه یک دادگستری مشورت کنم و تماس من با بانویی بسیار آگاه و باوقار برقرار شد که خود را وکیل با تجربه و متخصص در دعاوی خانواده معرفی کرد و با مهربانی و دقت تمام برایم شرح داد که چگونه می‌توانم با استفاده از وکالت قانونی از این حق الهی و مدنی بهره ببرم و چه مدارکی باید جمع‌آوری کنم و حتی پیشنهاد داد که در صورت لزوم یک اظهارنامه محترمانه برای همسرم ارسال شود تا بداند که من نه با لجبازی بلکه با آگاهی از شرع و قانون عمل می‌کنم و این کار را انجام دادم و وقتی همسرم دید که پشت حرف‌هایم نه فقط یک زن دلخور بلکه یک وکیل باسواد و یک مشاوره حقوقی دقیق ایستاده‌اند به جای تقابل به تفاهم رسید و اکنون بعد از پرداخت کامل بخش نخست مهریه‌ام زندگی مشترک ما در آرامش آغاز شده است و من هر روز با خودم تکرار می‌کنم که حق حبس زوجه فقط یک بند قانونی نیست بلکه یکی از مصادیق روشن عدالت اسلامی است که خداوند از طریق قرآن و اهل بیت علیهم‌السلام آن را برای حفظ شخصیت زن مقرر کرده است و اگر زنی این حق را بشناسد و با توکل و علم و وکیل همراه شود می‌تواند بدون جار و جنجال حق خود را از دل شریعت بیرون بکشد همان‌طور که امام رضا علیه‌السلام فرمودند اگر مردم زیبایی احکام ما را می‌شناختند از ما پیروی می‌کردند و امروز من با کمک وکیل پایه یک دادگستری که از سایت وکیل‌تل با او آشنا شدم به وضوح زیبایی این حکم را در زندگی‌ام دیدم


جلالی

من محدثه جلالی هستم اهل کاشان و درباره حق حبس زوجه باید بگویم که این حکم هم زیباست هم دقیق هم شرعی است هم قانونی هم ظاهری ساده دارد و هم باطنی پرمعنا است در ظاهر شاید این‌طور به نظر برسد که زن با استناد به آن از انجام تکالیف زناشویی سرباز می‌زند اما در حقیقت این حق یک حصار امن است که شریعت برای حفظ کرامت زن در ابتدای زندگی مشترک ترسیم کرده است تا اگر مرد در پرداخت مهریه کوتاهی کرد زن ناچار نشود بدون دریافت حق مسلمش وارد ساز و کار زندگی شود و آنچه مرا مجذوب این مسئله کرد نه فقط محتوای فقهی آن بلکه لطافت حکمت پشت این حکم الهی بود چرا که در زندگی واقعی‌ام بعد از عقد همسرم پرداخت مهریه را به تأخیر انداخت و از من انتظار داشت که بدون هیچ ضمانتی همه مسئولیت‌های زندگی مشترک را بپذیرم و من که تازه وارد این پیمان مقدس شده بودم دچار تردید و نگرانی شدم و برای روشن شدن ذهنم سراغ منابع مختلف رفتم تا اینکه مقاله‌ای بسیار دقیق و کاربردی در سایت وکیل‌تل با عنوان بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده توجه من را جلب کرد مقاله‌ای که نه‌تنها از منظر قانونی بلکه از دیدگاه دینی نیز این حق را تشریح کرده بود و در همان صفحه امکان دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل پایه یک دادگستری فراهم شده بود من از فرصت استفاده کردم و با شماره تماس گرفتم و خانمی پاسخ داد با بیانی روشن و محترمانه گفت که وکیل پایه یک است و سال‌ها در حوزه وکالت خانواده تجربه دارد آن وکیل باسواد برایم توضیح داد که حق حبس نه تنها در قانون مدنی ایران بلکه در فقه امامیه نیز جایگاه دارد و از مفاد ماده ۱۰۸۵ سخن گفت که زن می‌تواند تا زمانی که مهریه‌اش را نگرفته از تمکین امتناع کند بدون آنکه مرتکب تخلف یا ناشزه بودن شود وکالت آن وکیل با تجربه به من کمک کرد تا هم مسیر قانونی‌ام را پیدا کنم هم بی‌هیاهو و با احترام پیگیری قانونی انجام دهم و همسرم وقتی دید من با اطلاع و آرامش صحبت می‌کنم و پشت حرف‌هایم یک مشاوره حقوقی دقیق ایستاده است کم‌کم متوجه شد که مسئله مهریه نه بحث معامله یا لج‌بازی بلکه پایبندی به یک عهد دینی و مدنی است امروز زندگی ما با احترام و تعهد متقابل ادامه دارد چون من آموختم که برای دفاع از کرامت زن لازم نیست داد بزنم فقط کافیست قانون را بلد باشم و از ابزارهایی چون وکالت درست و مشاوره حقوقی آگاهانه استفاده کنم و این همان نوری بود که مقاله سایت وکیل‌تل در دل تاریکی تردید برایم روشن کرد و حالا با صدای بلند می‌گویم که حق حبس فقط یک بند قانونی نیست بلکه بیان عملی عدالت خداوند در نهاد خانواده است و وقتی زنی با علم و ایمان از این حق استفاده کند می‌تواند بدون جنگ و جدال از حقش دفاع کند چون پشتش دین ایستاده و قانون و یک وکیل پایه یک دادگستری که راه را می‌شناسد و بلد است صدای زن را با متانت به گوش قاضی برساند


محمدی

من زینب محمدی هستم از شهر مقدس قم و این کلمات را نه برای شکایت بلکه برای شهادت می‌نویسم شهادت می‌دهم که دین اسلام دین عدالت است و حق حبس زوجه در دستگاه حکمت خداوند نه ظلم به مرد است و نه زیاده‌خواهی زن بلکه ترازوی تعادل و احترام متقابل است که زن مؤمنه بتواند در پناه آن کرامتش را حفظ کند و وقتی همسرم بعد از عقد به وعده پرداخت مهریه عمل نکرد و در عین حال از من انتظار داشت بدون ذره‌ای آرامش و تأمین مالی خود را تسلیم خواسته‌هایش کنم در دلم گفتم خدایا مگر نه اینکه مهریه حق زن است و مگر نه اینکه پیغمبر فرمودند بهترین شما کسی است که با خانواده‌اش نیکوتر رفتار کند پس چگونه است که من باید از حق خودم بگذرم و سکوت کنم که مبادا بهانه شود برای اختلاف اما نه من تصمیم گرفتم هم دیندار باشم و هم آگاه و همان شب با دلی پر از دعا در جستجوی کلمات کلیدی مشاوره حقوقی خانواده و بررسی حق حبس زوجه به سایت وکیل‌تل رسیدم سایتی که پر بود از نوشته‌هایی دقیق و محترمانه و پر از استناد قانونی و فقهی درباره حق حبس زن مسلمان در همان صفحه شماره‌ای برای مشاوره حقوقی تلفنی درج شده بود که بلافاصله تماس گرفتم و وکیل پایه یک دادگستری خانمی خوش‌بیان و باسواد پاسخ داد و گفت خواهرم خدا به زن مسلمان حق داده که تا وقتی مهریه‌اش را نگرفته بتواند از تمکین امتناع کند و این موضوع نه تنها شرعی است بلکه ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی نیز به وضوح آن را تأیید کرده است آن وکیل با تجربه گفت که لازم است مدارک عقدنامه و اظهارنامه قانونی تنظیم شود و حتی برایم متن حقوقی ارسال کرد که در کمال ادب و با استناد به فقه جعفری و قانون مدنی ایران نوشته شده بود وقتی آن را به همسرم نشان دادم ابتدا خشمگین شد اما بعد که پدرش آن را برای یک روحانی باسواد برد و او هم گفت که این دقیقاً همان چیزی است که در شرع هم پذیرفته شده آرام گرفت و گفت اگر این حق توست پس پرداخت مهریه‌ات را آغاز می‌کنم و آنجا بود که من فهمیدم وکالت شرعی یعنی کسی از حقوقت دفاع کند بی‌آنکه نیازی به فریاد باشد مشاوره حقوقی یعنی در مسیر رضای خدا گام برداشتن بی‌آنکه از مسیر قانون خارج شوی حالا زندگی ما با آرامش ادامه دارد چون مردی که قانون و شرع را بشناسد هیچ‌گاه زن را نادیده نمی‌گیرد و من به همه خواهران دینی‌ام می‌گویم حق حبس فقط یک عبارت حقوقی نیست بلکه امانت خداست در دست زن تا با آن از خودش محافظت کند اگر به دنبال راه شرعی و قانونی هستید از مشاوره حقوقی دریغ نکنید و از وکیل پایه یک دادگستری مشورت بگیرید چون این راه نه تنها مسیر آگاهی است بلکه خودش عبادت است و خداوند از کسی که در مسیر حق تلاش کند هرگز دست برنمی‌دارد من زینب محمدی هستم و به حق حبس ایمان دارم چون هم در کتاب آسمانی ریشه دارد و هم در قانون کشور وکیل باسواد و وکیل با تجربه تنها کسی است که می‌تواند صدای شرع را در دادگاه جاری کند و امروز خوشحالم که بدون کوچک‌ترین دعوا و بی‌احترامی توانستم با زبان دین و قانون زندگی‌ام را به آرامش برسانم


عبادی

من رقیه عبادی هستم اهل نیشابور و همیشه باورم این بود که زن مسلمان باید هم حق شرعی‌اش را بشناسد و هم بلد باشد از آن دفاع کند وقتی با همسرم ازدواج کردم مهریه‌ام سکه‌هایی بود که پدرم با هزار زحمت برایم تعیین کرد و در گوشم گفت دخترم این مهریه ضمانت آرامش توست آن را نه برای سخت کردن زندگی مرد بلکه برای حفظ حرمت زن قرار داده‌اند سال‌ها گذشت و همسرم بدون پرداخت حتی یک سکه از مهریه من توقع داشت که زندگی‌ام را بدون کمترین احترام ادامه دهم و هر وقت از حقم صحبت می‌کردم می‌گفت صبر کن خدا بزرگه اما من نه طلبکار بودم نه اهل درگیری فقط می‌خواستم حق شرعی‌ام را بدانم تا زمانی که روزی در یک جلسه مذهبی خانمی از حق حبس گفت و از ماده‌ای در قانون که می‌گوید زن تا مهریه‌اش را نگرفته می‌تواند از تمکین خودداری کند با شنیدن این جمله حس کردم چقدر نادان بودم که این سال‌ها سکوت کردم شب به خانه برگشتم و در اینترنت درباره حق حبس جست‌وجو کردم تا رسیدم به مقاله‌ای در سایت وکیل‌تل که نوشته بود بررسی و واکاوی حق حبس زوجه در پرونده خانواده متن مقاله دقیق بود با استنادهای فقهی و حقوقی و نوشته بود که زن مسلمان می‌تواند با اتکا به فقه شیعه و قانون مدنی ایران از حق خود بدون ترس دفاع کند در همان صفحه نوشته شده بود امکان دریافت مشاوره حقوقی تلفنی با وکیل پایه یک دادگستری فراهم است و من همان لحظه شماره تماس گذاشتم کمتر از یک ساعت بعد خانمی تماس گرفت که خودش را وکیل پایه یک دادگستری معرفی کرد و گفت سال‌هاست در زمینه وکالت خانواده به خصوص موضوعات مرتبط با حقوق شرعی زن فعالیت دارد صدایش آرام بود و گفت خواهرم حق حبس همان حقی است که خداوند برای حمایت از زن در چارچوب عقد نکاح قرار داده و قانون هم آن را پذیرفته بر اساس ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی زن می‌تواند تا زمانی که مهریه‌اش پرداخت نشده از تمکین خودداری کند و این نه تنها گناه نیست بلکه یک حکم شرعی و قانونی است من با شنیدن این جملات اشک ریختم نه از ناراحتی بلکه از اینکه بالاخره یک وکیل باسواد و با تقوا پیدا شد که به جای ترساندن از قانون با آیه و حدیث از حقم دفاع کرد آن وکیل با تجربه برایم توضیح داد که چگونه باید اظهارنامه بنویسم چگونه حقم را بدون فریاد و درگیری بخواهم و چگونه به دادگاه خانواده مراجعه کنم و من طبق گفته‌هایش عمل کردم وقتی شوهرم متوجه شد که من نه با دعوا بلکه با مشاوره حقوقی و براساس دین اسلام دارم از حقم صحبت می‌کنم رفت و با رضایت کامل شروع به پرداخت مهریه کرد الان زندگی‌مان به آرامش برگشته چون من آموختم که زن مؤمنه باید بداند چه حقی دارد و چگونه آن را بگیرد بی‌احترامی به مرد نکردم فقط به لطف وکالت درست و مشاوره حقوقی شرعی از سایتی مثل وکیل‌تل فهمیدم که دین ما برای زن عزت قائل شده است و اگر سکوت کنیم حقمان را از ما خواهند گرفت من رقیه عبادی امروز به تمام زنان ایران می‌گویم که اگر به حکم خدا و قانون پایبندید پس از آگاهی هم غافل نشوید چون وکیل پایه یک دادگستری که با شناخت فقه و قانون راهنمای شما باشد می‌تواند هم خانه‌تان را حفظ کند و هم عزتتان را


حسین سیفی

موضوع حق حبس زوجه در نکاح بحثی است که در قانون مدنی به آن اشاره گردیده است بدین توضیح که زن با وجود شرایطی در خصوص مهریه برای حق حبس ایجاد می شود تا اینکه هر زمان زوج مهریه را پرداخت نماید وی هم چنین می نماید اما در صورت وجود شرایطی این حق حبس ساقط می شود به عنوان مثال اگر زن حتی یک بار تمکین خاص کرده باشد حق حبس ساقط می‌شود و یا بحث این که مهریه حتماً باید عندالمطالبه باشد و حال باشد و منوط به رسیدن اجل خاصی نباشد


Mohamad sheykhi

موضوع حق حبس زن در عقد نکاح در قانون مدنی مورد اشاره قرارگرفته است که بر اساس آن ، " زن می تواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد ، امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود " . بر اساس ماده 1085 قانون مدنی ، استفاده زن از حق حبس یعنی اینکه تا زمانی که مهریه توسط مرد پرداخت نشده است ، زن می تواند از تمکین در برابر شوهر به ویژه تمکین خاص خودداری کند و در مقابل مرد نیز مکلف است مهریه زن را بپردازد و تا زمانی که مهریه زن به طور کامل پرداخت نشده است ، زن می تواند همچنان از تمکین امتناع کند . لازم به ذکر است که در صورتی که زن از حق حبس خود استفاده کند ، علاوه بر مهریه ، حق دریافت نفقه نیز خواهد داشت که این موضوع در مقاله نفقه زن در دوران حق حبس مورد بررسی قرار گرفته است . با این حال ، استفاده از حق حبس توسط زن منوط به وجود شرایطی است که این شرایط مربوط به خود زن و مربوط به نوع مهریه تعیین شده می باشد


محمدی

سلام ممنونم بابت توضیحات مفیدتون من بحث حق حبس را چندین بار از رسانه ها شنیده بودم اما توضیحات روشنی که دقیق متوجه شوم این حق حبس چیست و چگونه ایجاد میشود و آیا به نفع زوجه است یا خیر دریافت نکرده بودم تا امروز که این مقاله مطالعه کردم خوشحالم که با سایت پربار و مفید شما آشنا شدم امیدوارم فرهنگ و اهمیت اخذ مشاوره حقوقی از متخصصین در کشور ما بیشتر و بیشتر رواج پیدا کند چراکه خیلی از درگیری های قضایی در دادگاه ها با راهنمایی و مشورت قابل حل و قابل پیشگیری است


معراج فرجی

بسیار مفید و عالی مطالب بصورت همه فهم و ساده و روان شرح داده میشوند که این بسیار فوق العاده است


محمد صادق تیغ نورد

با سلام و احترام همان طور که همگی می دانیم بعد از انجام صیغه عقد بین زوجین، حقوقی برای زوجه یا زن برقرار می شود که این اختیار را دارد تا زمان دلخواه آن استفاده کند . یکی از مهمترین حقوق زوجه حق حبس برای وی می باشد که زن می تواند مادامی که مهریه خود را به صورت کامل دریافت نکرده است از ایفای وطایف زناشویی خودداری نماید که در اصطلاح حقوقی به چنین حقی حق حبس می گویند. این حق ممکن است بنا به دلایلی ساقط شود مثلا شرط ضمن عقد ، پرداخت کل مهریه به زوجه ، اسقاط حق توسط خود وی ، تمکین خاص از زوج و امثال آن . باید دانست اگر زوجه ازدواج مجدد هم داشته باشد می توان تحت شرایطی این حق را همچنان برای وی برقرار دانسته و آن را جاری نمود . پس یکی دیگر از حقوق مالی زوجه در کنار مهریه ، نفقه ، اجرت المثل ایام زناشویی و .. حق حبس وی می باشد که بسیار حائز اهمیت است . برای دانستن دیگر جزئیات بیشستر کافی است با وکلای موسسه هماهنگی کرده و بعد از آگاهی از ریز قضایا عمل نمایید تا نتیجه مطلوبی از این اقدام حقوقی عاید شما گردد.


سعید ربیعی

با سلام عقد نکاح عقدی معوض است.عقد معوض یعنی عقدی که در ازای دادن چیزی ، چیزی را بدست بیاوریم و در اصل یعنی بده و بستان کردن! در عقد نکاح برلی زن مهریه معین میشود و این مهریه حقی برای زن است که در ازای زندگی زناشویی با مرد دریافت میدارد. حال بدلیل معوص بودن عقد نکاح،زن میتواند از انجام وظایف زناشویی و رفتن به زندگی و خانه مشترک خودداری کند و رفتنش را به گرفتن مهریه موکول کند.بر اساس ماده۱۰۸۵ و ۱۰۸۶ قانون مدنی این امر منوط به عدم نزدیکی بین زن و مرد است.یعنی اگر زن با مرد هم بستر شود و رابطه جنسی صورت گیرد دیگر زن نمیتواند از حق حبس برلی گرفتن مهر استفاده کند. پس بطور کلی و خلاصه اینکه زن بشرطی میتواند از انجام وظایف زناشویی مثل پخت و پز و شست و شوی لباسها و تمکین جنسی و...خودداری کند که اول از همه مهریه اش عندالمطالبه و حال باشد(یعنی هر وقت خواست ان را به اجرا گذارد) و بعد از ان اینکه تابحال وظایف زناشویی بجا نیاورده باشد،یعنی حق حبس خود را با تمکین خاص(همخوابی با همسر)ساقط نکرده باشد.در این دوصورت حتی اگر زن از رفتن به محل زندگی مشترک خودداری هم نماید باز ناشزه نیست و عدم تمکین شامل او نمیشود و نهایتا علاوه بر مهریه مستحق نفقه هم خواهد بود. سعید ربیعی کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی


فریبرز ذوالفقاری

با سلام مهریه باید حال باشد. این عبارت به این معناست که اگر پرداخت مهریه، به انجام کاری مثلا تولد اولین فرزند، مشروط شده باشد یا پرداخت مهریه، موجل باشد، زوجه نمی تواند تا زمان رسیدن موعد مذکور، حق حبس خود را اعمال نماید. به علاوه ذکر این نکته نیز ضروری است که حق حبس زوجه تنها در مهریه‌های عندالمطالبه مطرح می شود و در مهریه های عندالاستطاعه موضوعیت ندارد. همچنین بر اساس مفهوم مخالف ماده 1086 قانون مدنی، برای اینکه زوجه بتواند از حق حبس خود استفاده کند، نباید حتی یک بار قبل از گرفتن مهریه، از شوهر خود تمکین (خاص) کرده باشد.


ثبت دیدگاه شما

فرم درخواست مشاوره حقوقی

مطالب مرتبط

شکایت از همسر بابت تهدید و ضرب و جرح

خشونت خانگی، هرچند پنهان، یکی از شایع ترین و پیچیده ترین مشکلات اجتماعی در ایران

وکیل نفقه و حضانت مازندران

حقوق خانواده و مسائل مرتبط با نفقه و حضانت، از پیچیده ترین و حساس ترین موضوعات د

مشاوره حقوقی خانواده مازندران

خانواده بنیان اصلی جامعه محسوب می شود و حفظ آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ام

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
20 دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموز وکالت 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
پاسخ به سوال حقوقی کمتر از 5 دقیقه 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره با کارشناسان حقوقی 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموزان وکالت 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
ارزیابی وکیل پرونده حقوقی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت