حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت به چه صورت است؟

حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت به چه صورت است؟

حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت به چه صورت است؟

حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت، موضوع بسیار مهمی است که با حقوق خانواده در ارتباط است. هنگامی که یک دختر و پسر تصمیم می گیرند ازدواج کنند، در واقع می خواهند یک خانواده را تشکیل دهند. هر کدام از آنها با توجه به نقشی که در خانواده ایفا می کنند، دارای یک سری وظایف و حقوق هستند. به عنوان مثال می توان از جمله وظایف زوج به پرداخت مهریه اشاره کرد. در برابر این وظایف، طرف مقابل نیز دارای حقوقی است. به عنوان مثال می توان به حق حبس زوجه اشاره داشت. در ادامه قصد داریم به طور تفصیلی با این حق آشنا شویم. پس با یکی دیگر از مجموعه مقالات موسسه حقوقی وکلای تلفنی همراه ما باشید.

 

هزینه مشاوره حقوقی

حق حبس چیست؟

اولین سوالی که در مسیر بررسی حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت، باید بدان پرداخته شود، تعریف حق حبس است. حق حبس به طور کلی از جمله حقوقی است که در حیطه عقود معاوضی قرار می گیرد. از آنجایی که ازدواج دارای ابعاد مالی نیز می باشد، قانونگذار، حق حبس زوجه را وضع کرده است. ماده ی 1085 قانون مدنی به طور صریح از حق حبس زوجه سخن می گوید. بر اساس این ماده: « زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد ...». پس اگر مهریه ی زن حال باشد و زوج از پرداخت آن امتناع کند، زوجه نیز می تواند وظایف خود را انجام ندهد. اما سوالی که مطرح می شود، این است که آیا این عدم تمکین زوجه می تواند بر نفقه ی وی تاثیر بگذارد؟ در قسمت های بعدی به این سوال پاسخ خواهیم داد.

شرایط لازم برای استفاده از حق حبس

قدم بعدی برای بحث پیرامون حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت، این است که با شرایط لازم برای استفاده از حق حبس زوجه آشنا شویم. قانونگذار در مواد 1085 و 1086 قانون مدنی شرایط استفاده از حق حبس زوجه را عنوان کرده است. بر اساس این مواد:

  • اولین شرط استفاده از حق مذکور، این است که تا آن زمان زوجه از زوج، تمکین خاص نکرده باشد. به عبارتی رابطه ی جنسی نداشته باشند. به محض برقراری رابطه ی جنسی که با اختیار زوجه همراه باشد، حق وی ساقط خواهد شد.

  • دومین شرط برای استفاده از این حق این است که مهریه زوجه، حال باشد. یعنی هیچ تاریخی برای پرداخت آن مشخص نشده باشد یا در صورت مشخص شدن، موعد آن فرا رسیده باشد.

بررسی تخصصی حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت و شرایط آن، کاری بسیار دشوار است. شما می توانید برای مشاوره حقوقی خانواده با وکلای مجرب موسسه ی ما، مشاوره حقوقی داشته باشید.

 

تفاوت نکاح دائم و موقت

اکنون به بررسی حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت، خواهیم پرداخت. اما قبل از هر چیزی ضروری است که با تفاوت نکاح دائم و ازدواج موقت آشنا شویم. این دو نهاد حقوقی در موارد زیر با یکدیگر متفاوت هستند:

  • زمان: در ازدواج موقت باید حتما مدت آن مشخص شود، در حالی که در نکاح دائم، نیازی به تعیین مدت نیست.

  • نفقه: در ازدواج دائم، دادن نفقه یکی از وظایف زوج است. در حالی که در نکاح موقت نفقه ی زن بر عهده ی مرد نیست مگر این که ضمن عقد نکاح شرط شده باشد.
  • مهریه: در نکاح دائم تعیین مهر ضروری نیست و طرفین می توانند پس از ازدواج، نسبت به آن توافق کنند. در غیر این صورت نیز، زوجه، مستحق مهرالمثل است. اما تعیین مهریه در نکاح موقت ضروری است.
  • ارث: زوجه دائم از شوهرش ارث می برد.
  • ثبت: ثبت ازدواج دائم ضروری است. در حالی که ثبت ازدواج موقت جز در سه مورد، ضروری نیست.

ازدواج موقت و نکاح دائم، در زمینه های دیگری نظیر مدت عده و موجبات انحلال نیز متفاوت هستند که از توضیح تفصیلی آنها صرف نظر می کنیم. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با مشاوران ما، مشاوره حقوقی آنلاین و رایگان داشته باشد.

وضعیت حق حبس در نکاح دائم و موقت

حال که با تفاوت نکاح دائم و ازدواج موقت آشنا شدیم، بایستی به حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت، بپردازیم. برای بررسی این مسئله باید بار دیگر به ماده 1085 قانون مدنی مراجعه کنیم. در این ماده تنها از لفظ مهریه استفاده شده است. لفظ مذکور مطلق می باشد. در واقع قانونگذاری صفتی برای مهریه در نظر نگرفته است. به عبارت دیگر اگر قانون گذار تنها می خواست حق حبس را در نکاح دائم جاری کند، در ماده از عبارت «مهریه در نکاح دائم» استفاده می کرد. در نتیجه می توانیم بگوییم که هیچگونه تفاوتی در حق حبس زوجه در نکاح دایم و موقت وجود ندارد.

 

ارتباط در واتس اپ

حق حبس و نفقه زوجه

اگر خاطرتان باشد، در ابتدای مقاله گفتیم که آیا استفاده از حق حبس زوجه، بر نفقه ی وی تاثیر می گذارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال باید به سراغ ماده ی 1085 قانون مدنی برویم. بر اساس این ماده: « زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظائفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع ‌مسقط حق نفقه نخواهد بود.» در نتیجه با استناد به قسمت اخیر ماده ی مذکور، قانونگذار صراحتا اعلام کرده است که استفاده از حق حبس زوجه، تاثیری در حق دریافت نفقه نخواهد داشت. در نتیجه زوج نمی تواند با استناد به عدم تمکین زوجه به علت استفاده از حق حبس، از پرداخت نفقه امتناع نماید. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید با مشاوران ما، مشاوره حقوقی تلفنی داشته باشید.

 

حقوق زن بعد از ازدواج
مشاوره حقوقی عقد موقت
مشاوره حقوقی ازدواج
مشاوره حقوقی خانواده
درباره ما 


سوالات متداول

نظرات

مهسا

اسم من مهساست سی سالمه و توی یکی از محله‌های جنوبی تهران زندگی می‌کنم من کارمند یه شرکت بیمه بودم و اونجا با امیر آشنا شدم مردی که خیلی خوب حرف می‌زد و خوب‌تر نگاه می‌کرد چند ماه طول نکشید که پیشنهاد ازدواج موقت داد گفت فعلاً شرایط ازدواج دائم نداره ولی نمی‌خواد ارتباطمون خلاف شرع باشه من اولش دودل بودم ولی اونقدر از آینده مطمئن حرف می‌زد که گول خوردم گفت نیازی نیست عقد رو ثبت کنیم چون فقط ما دوتا در جریانیم و فعلاً ثبتش مشکل‌سازه برام ولی من تو رو برای همیشه می‌خوام قبول کردم صیغه‌نامه غیررسمی خوندیم و وارد یه دنیای تازه شدم دنیایی که خیال می‌کردم امنه تا وقتی که فهمیدم باردار شدم اولش با تردید نگاه کرد گفت خوبه که مادر می‌شی ولی بعد چند روز کاملاً عوض شد گفت الان وقتش نیست خانواده‌ام نمی‌پذیرن باید سقط کنی من گفتم این بچه رو نمی‌کشم چون بخشی از منه چون بی‌گناه‌تر از همه‌مونه از اون روز دیگه ندیدمش فقط یه پیام فرستاد که اگه بچه رو نگه داری دیگه هیچ مسئولیتی ندارم تنها شدم اما قوی موندم پسرم رو به دنیا آوردم اسمشو گذاشتم ایلیا اما اون روزای قشنگ خیلی زود با کابوس تهدید شروع شد یه روز مادر همسر موقتم اومد دم خونه‌مون گفت این بچه نباید با تو بزرگ شه ما می‌دونیم که نوه ماست و اگر لازم باشه حضانتشو می‌گیریم تو نه شناسنامه براش گرفتی نه اسمی از پدر هست پس بچه مال ماست از همون لحظه بدنم شروع کرد به لرزیدن انگار همه دنیا داشت سرم خراب می‌شد منی که از همه بریده بودم حالا باید برای نگه داشتن تنها پسرم هم بجنگم نشستم توی گوگل و سرچ کردم حضانت زن در ازدواج موقت بدون ثبت چی می‌شه اونجا بود که مقاله‌ای از سایت وکیل‌تل پیدا کردم مقاله‌ای که جمله به جمله‌ش جواب درد دل من بود تماس گرفتم با مشاوره حقوقی که توی سایت نوشته شده بود یه خانم محترم با صدای آروم گوشی رو برداشت گفت وکیل پایه یک دادگستری در تهرانه و وقتی حرفامو شنید سکوت کرد و بعد گفت این بار نه فقط مادری تویی که باید بجنگی بلکه یه زن محکمی که قانون هم پشتشه اون وکیل باسواد برام پرونده‌ای درست کرد برای اثبات ازدواج و اثبات نسب دادخواست نوشت و مدارکی که از چت‌ها و صداها و عکس‌ها داشتم ضمیمه کرد رفتیم دادگاه خانواده من با ترس ولی با امید پسرم رو بغل کردم و پشت سر وکیل با تجربه‌ام وارد جلسه شدم قاضی سخت‌گیر بود ولی وقتی مدارک رو دید وقتی شنید که خانواده مرد هنوز هم پنهانی اذیتم می‌کنن نگاهش نرم شد گفت این زن تنها نیست چون مشورت گرفته چون با راه قانونی اومده جلو با تلاش زیاد بالاخره تونستم هم ازدواجم رو اثبات کنم هم نسب فرزندمو حالا با اینکه حضانت هنوز در حال بررسیه ولی می‌دونم دارم راه درستو می‌رم با کمک یه وکیل تهران که وجدان داره و با سواد و قانون‌مداره ایلیا هر شب که می‌خوابه کنار گوشش می‌گم مامان ازت محافظت می‌کنه نه فقط با عشق بلکه با قانون با حق اگه زنی مثل من تو شرایط شبیه منه فقط یه چیز می‌گم نترس فقط بدون قانون با توئه اگر مشاوره حقوقی درست بگیری اگر بری دنبال وکیل با تجربه تنها نمی‌مونی و بچه‌ت هم بی‌پناه نمی‌مونه


آرین

من آرین هستم بیست‌ودو سالمه و دانشجوی ترم آخر حقوق در دانشگاه گیلانم وقتی وارد رشته حقوق شدم فکر نمی‌کردم روزی علم حقوق رو نه فقط تو کتاب بلکه تو زندگی خودم تجربه کنم پدرم پنج سال پیش فوت کرد و مادرم که اون موقع فقط چهل‌وسه سالش بود بعد از دو سال تنهایی تصمیم گرفت دوباره ازدواج کنه راستش من اولش مخالفت کردم چون فکر می‌کردم هیچ مردی نمی‌تونه جای پدرمو بگیره ولی وقتی دیدم مادرم چقدر تنها و دلتنگه بالاخره قبول کردم که اگر مرد خوبی باشه مانعی نیست مادرم گفت مردی از همکاران سابقش قصد ازدواج موقت داره و فعلاً شرایط ازدواج دائم براش فراهم نیست من گفتم حداقل ثبت رسمی کنین که بعداً مشکلی پیش نیاد اون مرد گفت فعلاً با ثبت مشکل داره و صیغه موقت بدون ثبت کافیه مادرم هم که دلش برای مهر و محبت تنگ شده بود قبول کرد همه‌چی خوب پیش می‌رفت تا اینکه بعد از شش ماه مادرم متوجه شد بارداره من اولش خوشحال شدم چون فکر می‌کردم بچه باعث میشه اون مرد پایبندتر بشه اما وقتی ماجرا رو شنید چنان عقب کشید که انگار اصلاً وجود نداشته مادرم موند با یه شکم برآمده و یه عالمه ترس از آینده منم که تازه داشتم جزای عمومی می‌خوندم نشستم پای جست‌وجوهای حقوقی تو اینترنت تا ببینم چه باید کرد رسیدم به مقاله‌ای در سایت وکیل‌تل که دقیقاً درباره همین مشکل نوشته بود مقاله درباره حق حضانت زن در ازدواج موقت بود جوری نوشته شده بود که انگار برای ما نوشته بودن جمله جمله‌اش مثل حقیقتی تلخ بود که باید می‌پذیرفتم تا بتونم راهی پیدا کنم با شماره مشاوره حقوقی سایت تماس گرفتم و زنی خوش‌برخورد جواب داد که گفت وکیل پایه یک دادگستری در تهران هست وقتی شرایط رو شنید گفت اول باید ثابت کنیم که ازدواجی بوده چون بدون ثبت ازدواج هیچ حق قانونی برای اثبات نسب و گرفتن حضانت وجود نداره از اون روز من شدم وکیل مادرم هر چیزی که از کلاسای حقوقی یاد گرفته بودم رو کنار گذاشتم و به کمک اون وکیل باسواد و با تجربه تونستیم مدارکی از پیام‌ها و مکالمات بین مادرم و اون مرد جمع کنیم لایحه دادیم برای اثبات رابطه ازدواج و دادگاه با وجود سختی زیاد و مقاومت اون مرد بالاخره رأی به اثبات ازدواج و سپس نسب بچه داد وقتی دادگاه رأی رو داد و اسم پدر تو شناسنامه خواهر کوچولوم ثبت شد مادرم با اشک تو چشماش گفت آرین من از تو ممنونم که تنهام نذاشتی و از اون خانم وکیل تهران که مثل فرشته کنارمون بود من حالا بیشتر از هر زمان دیگه‌ای به اهمیت مشاوره حقوقی درست پی بردم و می‌فهمم که چقدر لازمه آدم قبل از هر تصمیم احساسی از یه وکیل با تجربه کمک بگیره به همه‌ی دانشجوها به همه‌ی بچه‌هایی که ممکنه مادر یا خواهرشون تو شرایط مشابه باشن می‌گم که هیچ‌وقت دیر نیست برای دفاع از حق فقط باید دنبال راه درست بری و همراه بشی با کسی که هم قانون رو بلده هم انسانیت رو


سارا

من سارا هستم سی و هفت سالمه و ساکن سنندجم معلم ادبیات دبیرستانم سال‌ها با شور و عشق شعر حافظ و نیما رو به شاگردام یاد دادم ولی هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم روزی خودم اسیر واژه‌ها بشم اونم واژه‌هایی که تو قانون نوشته شده ولی من بلد نبودم بخونمشون دوازده سال پیش ازدواج کردم و هفت سال دوام آورد تا اینکه طلاق گرفتم رسمی و قانونی اما با زخمی توی روح که سال‌ها خونریزی کرد بعد از سه سال یکی از همکارای فرهنگی که می‌گفت تازه از همسرش جدا شده بهم پیشنهاد ازدواج موقت داد گفت فعلاً شرایطش برای عقد دائم جور نیست ولی نمی‌خواد رابطه‌مون خارج از چهارچوب شرع باشه من که هنوز قلبم از شکست قبلی درد می‌کرد فکر کردم این بار می‌تونم حداقل با یه آدم فرهنگی هم‌زبان و همدل باشم و گفتم باشه ولی یه شرط گذاشتم گفتم باید حداقل یه صیغه‌نامه قانونی داشته باشیم اون گفت نیازی نیست فقط واسه خودمون می‌خوایم باشه نه دادگاه نه خانواده‌ها اونقدر حرفاش آروم و دلگرم‌کننده بود که منم راضی شدم بدون ثبت رفتیم عقد کردیم فقط دو شاهد از آشناهاش آورد حتی از خانواده من کسی خبر نداشت همه‌چی خوب بود تا وقتی فهمیدم باردارم اولش خوشحال شد گفت بچه قشنگه تا وقتی که زمان گذشت و من گفتم باید بریم ثبت کنیم چون باید اسم بچه‌مون تو شناسنامه‌اش باشه اون وقت بود که کم‌کم ناپدید شد پیامامو جواب نمی‌داد تا اینکه یه روز یه پیام کوتاه فرستاد که من الان آمادگی مسئولیت ندارم من موندم و شکمم و نگران آینده بچه‌ای که هنوز به دنیا نیومده بود اون شب با گریه نشستم توی موتور جست‌وجو و دنبال راهی گشتم که بتونم کاری بکنم رسیدم به مقاله‌ای تو سایت وکیل‌تل درباره حضانت زن در ازدواج موقت مقاله‌ای که جمله جمله‌ش مثل خنجر تو دلم می‌نشست اونجا فهمیدم که وقتی ازدواج ثبت نشده باشه من حتی نمی‌تونم حضانت بچه‌مو به سادگی بگیرم چون ممکنه اون مرد حتی بچه رو قبول نکنه یعنی قانون از من حمایت نمی‌کنه تا وقتی که من اول اثبات کنم که اصلاً ازدواجی بوده که بشه ازش حق گرفت با شماره‌ای که داخل سایت برای مشاوره حقوقی گذاشته بودن تماس گرفتم صدای یه خانم باوقار و مسلط جواب داد که خودش وکیل پایه یک دادگستری از تهران بود گفتم من معلمم ولی انگار نمره صفر به خودم دادم گفت دخترم قانونو که نشه نادیده گرفت ولی هنوز دیر نشده اول باید برات دادخواست اثبات ازدواج بنویسم بعد اثبات نسب و در نهایت برای حضانت اقدام کنیم اون روز بود که فهمیدم چقدر مهمه آدم قبل از هر تصمیمی مشورت بگیره حتی اگه عاشقه حتی اگه فکر می‌کنه دلش راهو بلده یه وکیل باسواد می‌تونه نجات‌دهنده باشه مثل چراغی توی شب تاریک با کمک وکیل با تجربه‌ام از طریق همون سایت و با کلی دردسر تونستم اون مردو پیدا کنم دادگاه بالاخره رأی به اثبات ازدواج داد ولی برای حضانت هنوز دارم می‌جنگم چون پدر بچه حالا که همه‌چی معلوم شده ادعای دلسوزی کرده من معلم ادبیاتم ولی حالا یاد گرفتم قبل از هر تصمیمی باید با قانون هم ادبیات دونست باید مشورت کرد با مشاوره حقوقی درست با وکیل تهران یا هرجای دیگه‌ای که فقط وجدان داشته باشه و سواد قانون اگه یه روز دختر یا پسرتون گفتن که دارن ازدواج موقت می‌کنن بهشون بگین ثبت کنن بهشون بگین عشق بدون امضا فقط یه رؤیای قشنگه که ممکنه با یه بیدار شدن تلخ بشکنه


حسین

من حسین هستم شصت و چهار سالمه بازنشسته اداره دارایی کرمان همیشه به بچه‌هام یاد داده بودم که هیچ وقت بی‌مشورت با من یا مادرشون تصمیم مهمی نگیرن دختر دومم لیلا دختر آرومی بود درس‌خون و مودب وقتی گفت عاشق یه مرد متأهل شده اولش دنیا رو سرم خراب شد اما وقتی گفت اون مرد طلاق گرفته و فقط می‌خوان فعلاً صیغه کنن تا شرایط ازدواج دائمشون فراهم شه سکوت کردم اما چیزی که نگفت این بود که صیغه رو بدون ثبت رسمی و بدون اطلاع ما خونده بودن وقتی چند ماه بعد فهمیدم و اون مرد هم دیگه خبری ازش نبود تنم لرزید گفتم دخترم اگه خدایی نکرده بچه‌دار شی چطور می‌خوای ثابت کنی که بچه‌ات حلال‌زاده‌ست دخترم گریه کرد گفت بابا من اشتباه کردم اما اون موقع عاشق بودم فکر می‌کردم صیغه شرعیه و دیگه ثبتش مهم نیست گفتم دخترم تو شرع و قانونو با هم قاطی کردی وقتی ثبت نکنی قانون نمی‌تونه ازت حمایت کنه شب تا صبح نتونستم بخوابم فرداش رفتم دنبال راهی که بتونم کمکش کنم تو اینترنت گشتم رسیدم به سایت وکیل‌تل یه مقاله کامل درباره همین موضوع خوندم درباره اینکه زن در ازدواج موقت چطور می‌تونه حق حضانت داشته باشه اگر ازدواج ثبت نشده باشه مقاله جوری نوشته شده بود که آدمای ساده‌ای مثل من هم بفهمن همونجا تماس گرفتم با مشاوره حقوقی تلفنی یه خانم وکیل جواب داد که خودش وکیل پایه یک دادگستری در تهرانه وقتی باهاش حرف زدم احساس کردم یکی بالا سرم هست که می‌تونه کمکم کنه با حوصله گفت اول باید ازدواج موقت اثبات بشه بعد اثبات نسب بچه حالا اگر دخترت باردار شده باشه و اگر اون مرد منکر بشه باید آزمایش DNA گرفته بشه و این مراحل هم پیچیده‌ست هم زمان‌بر گفتم خانم وکیل من حاضرم همه هزینه‌هاشو بدم فقط بچه‌م بی‌هویت نمونه گفت اگه واقعاً بخوای برای دخترت پدری کنی باید با وکیل باسواد همکاری کنی باید بری تهران با یه وکیل با تجربه جلسه بذاری دخترمو برداشتم با دل و ترس رفتیم تهران همون خانم وکیل کارای پرونده رو قبول کرد با ما اومد دادگاه خانواده همه مدارک و چت‌ها و صداهایی که از اون مرد داشتیم رو جمع کرد و با یه لایحه قوی دادخواست اثبات ازدواج و اثبات نسب داد قاضی وقتی دید که پدر دختر اومده حمایت کنه نگاهش عوض شد فهمید این دختر تنها نیست چند جلسه رفتیم تا بالاخره اون مرد که فراری شده بود پیدا شد و دادگاه مجبورش کرد بیاد رأی دادگاه اومد ازدواج اثبات شد بچه هم به نام پدر ثبت شد حالا مونده دعوای حضانت ولی ما بازم ایستادیم چون این بار نه از ترس بلکه با مشاوره حقوقی درست و با حمایت یه وکیل با تجربه داریم راه درست رو می‌ریم من از ته دل به همه پدرها و مادرها می‌گم اگه بچه‌هاتون یه جایی اشتباه کردن رهاشون نکنید برید کمکشون کنید حتی اگه سختتونه برید دنبال وکیل باسواد دنبال مشاوره حقوقی تا بتونید ازشون دفاع کنید سایت وکیل‌تل و اون مقاله‌اش چراغ راه من شد صدای اون وکیل پایه یک دادگستری تو گوشم مونده که گفت حق رو می‌شه اثبات کرد اگر تنها نباشید


سعید ربیعی.

باسلام نکاح دائم و نکاح موقت از جهاتی دارای مشترکات و از جهاتی دارای تفاوت های متعدد می باشند ولی در هر دو نفس نکاح مشترک است چنانکه در هردو محرمیت قانونی و شرعی و آثار قانونی آن آشکار می باشد اما با این وجود باید بدانیم که بنابر مواد ۱۰۸۶ و ۱۰۸۵ قانون حق حبس برای زوجه در نظر گرفته شده است است و این حق حبس به این معنی است که تا زمانی که زوجه از زوج تمکین خاص یا همان رابطه جنسی برقرار نکرده است میتواند از برقرار کردن این رابطه خودداری نماید تا همسر یا زوج مهرو را پرداخت نماید یعنی در ازای گرفتن مهر حق حبس و انجام ندادن تمکین خاص را خواهد داشت ولی اگر تمکین خاص کرده باشد چون این کار سبب سقوط حق حبس میشود و یعنی وی با رضایت این حق را از خود ساقط کرده است دیگر نمی تواند ادعای حق حبس تا گرفتن مهریه نماید و حال نکته مهم که حائز اهمیت است این است که چنانچه زوجه بر اساس مواد ۱۰۸۶ و ۱۰۸۵ قانون مدنی تمکین خاص نماید نفقه همچنان به وی تعلق خواهد گرفت و علت آن نیز این میباشد که زوجه در اینجا


فریبرز ذوالفقاری

شرایط لازم برای استفاده از حق حبس زوجه آشنا شویم. قانونگذار در مواد 1085 و 1086 قانون مدنی شرایط استفاده از حق حبس زوجه را عنوان کرده است. بر اساس این مواد: اولین شرط استفاده از حق مذکور، این است که تا آن زمان زوجه از زوج، تمکین خاص نکرده باشد. به عبارتی رابطه ی جنسی نداشته باشند. به محض برقراری رابطه ی جنسی که با اختیار زوجه همراه باشد، حق وی ساقط خواهد شد. دومین شرط برای استفاده از این حق این است که مهریه زوجه، حال باشد. یعنی هیچ تاریخی برای پرداخت آن مشخص نشده باشد یا در صورت مشخص شدن، موعد آن فرا رسیده باشد


محمد حسین انصاری مهیاری

درود و سلام. در خصوص حق حبس نکته حائز اهمیت این است که در خصوص مهریه هیچ تفاوتی بین نکاح‌موقت و دائم نیست و در قانون مدنی لفظ مهریه بصورت مطلق آورده شده است لذا با وجود حق حبس نفقه نیز ساقط نمیگردد و شرط اساسی دیگر حال بودن مهریه می باشد چرا که مهریه موجل برای زوجه حق حبس ایجاد نمی نماید و بحث مهریه متفاوت هست با دیگر حقوق مالی زوجه موفق باشید


معراج فرجی

با توجه به اطلاق ماده 1085 در اعمال حق حبس از سوی زوجه این نکته محرز میگردد که نظر مقنن در مقرره قانونی فوق صرفا نکاح دائم نبوده و واژه نکاح اعم است از دایم و منقطع در عقد موقت مواردی همچون ارث ، نفقه و ثبت واقعه ازدواج وجود ندارد .


سپیده کرمی

با سلام ، حق حبس صرفاً مختص نکاح دائم نمی باشد بلکه در نکاح موقت نیز جاری و ساری است. حال بدین صورت تا مادامی که زوجه تمکین ننموده می تواند از حق حبس خویش بهره ببرد و تا زمانی که مهریه ایشان پرداخت نشده، تمکین نکند ولیکن از زمانی که تمکین صورت گرفت چنین حقی را از دست خواهد داد مشروط بر اینکه مهریه او حال و عند المطالبه باشد.


بهنام رحمانی فرد

باسلام با توجه به اینکه زوجین در زندگی مشترک خود وظایف متقابلی را نسبت به یکدیگر دارند و وظایف زوجین ممکن است مشابه یا متفاوت از همدیگر باشد به عنوان مثال زوج به عنوان رئیس خانواده در قانون مدنی شناخته شده است که جزو قوانینی هست که توافق بر خلاف آن غیر ممکن است همچنین زوج در عقد دائم وظیفه پرداخت نفقه به زوجه را دارد اما زوجه نیز در مقابل وظایفی بر عهده خود دارد به عنوان مثال زوجه بایستی از زوج تمکین نماید که این تمکین اعم از تمکین عام و تمکین خاص می باشد حال در قانون امتیازی برای زوجه در نظر گرفته شده است که بر حسب این امتیاز زوجه میتواند تا زمانی که زوج مهریه اورا پرداخت نکرده باشد از تمکین عام و خاص جلوگیری کند که به این امتیاز حق حبس گفته می شود اما حق حبس زمانی برای زوجه کاربرد دارد که مهریه عندالمطالبه باشد،همچنین زمانی زوجه میتواند از حق حبس استفاده نماید که قبل از آن با اختیار خود تمکین نکرده باشد.


محسن جعفری

در عقد موقت مواردی همچون ارث ، نفقه و ثبت واقعه ازدواج وجود ندارد . و همچنین در نکاح موقت میزان دقیق مهریه باید مشخص باشد در غیر اینصورت ، عقد باطل میباشد.


اسماعیلی

طبق مادهی ۱۰۸۵ قانون مدنی زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد امتناع کند مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود. بنابراین حق حبس در عقد نکاح، فقط برای زن وجود دارد و این حق یک طرفه است؛ یعنی زوج نمی تواند از پرداخت مهریه امتناع ورزد تا ابتدا زن اقدام به انجام وظایف زناشویی کند. ودر عقد موقت در صورتی که قرارداد خاصی نداشته باشند، حق حبس نیست.


بشیر علی پاریاد

با سلام . اگر مهریه عندالمطالبه باشد و زوجه از شوهر تمکین خاص نکرده باشد می تواند تا عدم پرداخت کامل مهریه از حق حبس خود استفاده کند . نکته مهم این است که حتی با تقسیط مهریه هم همچنان حق حبس پابرجا است


حسین سیفی

با توجه به اطلاق ماده 1085 در اعمال حق حبس از سوی زوجه این نکته محرز میگردد که نظر مقنن در مقرره قانونی فوق صرفا نکاح دائم نبوده و واژه نکاح اعم است از دایم و منقطع و البته اثر تمکین کردن زوجه یقینا در فرض مخیر بودن زوجه می‌باشد


ثبت دیدگاه شما

فرم درخواست مشاوره حقوقی

مطالب مرتبط

شکایت از همسر بابت تهدید و ضرب و جرح

خشونت خانگی، هرچند پنهان، یکی از شایع ترین و پیچیده ترین مشکلات اجتماعی در ایران

وکیل نفقه و حضانت مازندران

حقوق خانواده و مسائل مرتبط با نفقه و حضانت، از پیچیده ترین و حساس ترین موضوعات د

مشاوره حقوقی خانواده مازندران

خانواده بنیان اصلی جامعه محسوب می شود و حفظ آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ام

فوق تخصصی

جدول مشاوره حقوقی فوق تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
10دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
20 دقیقه مشاوره حقوقی تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
30 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
60 دقیقه مشاوره حقوقی فوق تخصصی با وکیل پایه یک دادگستری 380,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
تخصصی

جدول مشاوره حقوقی تخصصی

مدت زمان مشاوره حقوقی اجرت (تومان) پرداخت
۱۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموز وکالت 150,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
پاسخ به سوال حقوقی کمتر از 5 دقیقه 80,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۲۰ دقیقه مشاوره با کارشناسان حقوقی 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۳۰ دقیقه مشاوره حقوقی با کارموزان وکالت 260,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
۱ ساعت مشاوره حقوقی با وکیل 300,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مشاوره حقوقی حضوری 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
مطالعه اوراق پرونده به همراه 5 دقیقه مشاوره حقوقی توسط وکیل 350,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
نگارش نامه ها و درخواست های اداری 500,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
ارزیابی وکیل پرونده حقوقی 1,000,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری دیه توسط وکیل 250,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت
محاسبه فوری مهریه به نرخ روز 200,000 هزار تومان پرداخت آنلاین کارت به کارت